Jídelní stoly – jak vybrat ten správný?
Jídelní stůl je středobod veškerého dění v domácnosti. Právě zde trávíte většinu doma stráveného času. Jak si vybrat ten správný? Dali jsme dohromady nejdůležitější parametry jídelních stolů a jak si podle nich vybrat ten pravý.
IDEÁLNÍ PARAMETRY JÍDELNÍHO STOLU
- výška 72–78 cm, doporučeno 75 cm
- šířka stolu min. 75 cm, doporučeno 80 cm
- vzdálenost od spodní hrany stolu k zemi min. 65 cm
IDEÁLNÍ PARAMETRY JÍDELNÍCH STOLŮ PODLE POČTU OSOB V CM
Počet |
Čtverec |
Obdélník |
Kruh |
|
|
Délka |
Šířka |
|
|
1–2 |
60 |
|
|
75 |
2 |
80 |
|
|
85 |
3 |
|
100 |
80 |
95 |
4 |
|
120 |
80 |
105 |
5 |
|
170 |
85 |
120 |
6 |
|
200 |
85 |
130 |
7 |
|
|
|
150 |
8 |
|
|
|
165 |
MATERIÁLY
Dalším parametrem by mohl být materiál, ze kterého je stůl vyrobený.
Obecně bychom vám doporučili stůl z masivu. Kvalitou jsou napřed před ostatním materiálem a kus pravého dřeva vypadá krásně. To si budete uvědomovat při každém pohledu i dotyku. Navíc se dá snadno ekologicky zlikvidovat. U masivu rozlišujeme 3 druhy – spárovka (lepená), biodeska (vrstvená) a rostlý masiv.
Masiv je dražší varianta. Levnější a velmi vkusně vypadá také dýha. Dřevo lepené na deskách z dřevotřísky, nebo na laťovky a desky MDF. Tento materiál se současnou dobu stává mezi designéry číslem jedna, pokud jde o výrobu větších kusů nábytku.
Lamino je finančně nejméně náročná varianta. To z něj rozhodně nedělá lacinou volbu. Má skvělé vlastnosti, je nenáročné na údržbu a je dostupné v nekonečném množství barev. Dokonce mu to vedle pravého dřeva nebezpečně sluší.
Sklo je varianta pro moderní interiéry. V kombinaci s ocelí se zdůrazní křehkost, kterou vám dřevo nenabídne. Náročnost údržby není třeba dlouze rozmazávat.